cukinia na surowo...
kupiłam młodziutką cukinię grubości palca ... i co z tego wynikło :)
to bardzo wdzięczne warzywko, ma neutralny smak więc cudnie łączy się z pikantnymi dodatkami, można je jeść na surowo i ugotowane. tym razem na surowo. cukinia macerowana to świetny dodatek do różnych potraw.
to bardzo wdzięczne warzywko, ma neutralny smak więc cudnie łączy się z pikantnymi dodatkami, można je jeść na surowo i ugotowane. tym razem na surowo. cukinia macerowana to świetny dodatek do różnych potraw.
tak wygląda efekt końcowy.
no to zaczynamy:
2 - 3 młodziutkie cukinie pokroiłam na cienkie plasterki
dodałam drobno posiekane:
- po 1/4 ostrej papryczki czerwonej i zielonej
- świeży ząbek czosnku
- małą czerwona cebulę
- pół pęczka natki (z cienkimi łodyżkami)
- białą paprykę
bezpośrednio do miski dodałam składniki marynaty:
- 2-3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
wszystko dobrze wymieszałam.
przełożyłam do pojemnika z przykrywką i wstawiłam do lodówki by smaki się przegryzły a składniki zmiękły w marynacie.
po chwili pomyślałam:
dodam czarne oliwki, brakowało mi głębokiego, ciemnego smaku i koloru.
po dwóch godzinach smaki przegryzły się, składniki cudnie zmacerowały ... a zapach? bajkowo :)
.... zresztą spróbujcie sami ... nie ma nic lepszego. tak przygotowana cukinia będzie dodatkiem do obiadu (link) i do sałatki (link) ...ale o tym w następnych odsłonach.
zazwyczaj podaję tę cudownie pachnąca i intensywną w smaku cukinię z:
tofu, fetą, mozzarellą lub innym serem np. pleśniowym, albo jako składnik sałatek czy dodatek do dań głównych.
fantastyczny przepis. Zawsze krojąc cukinię do róznych dań na ciepło, podgryzałam na surowo i zastanawiałam się, czy można ją jakoś przyrządzić na surowo. Widzę u Luli i u Ciebie, że można z doskonałym powodzeniem.
OdpowiedzUsuńAniu, tak jak Ty spróbowałam na surowo i wpadłam :) od wielu lat po prostu maceruję i używam w różnych kombinacjach.
Usuńpozdrawiam
ela