niedziela, 29 lipca 2012

owsianka marchewkowa

owsianka wytrawna

upały nie odpuszczają, choć w oddali pomrukuje burza. w takie dni na śniadanie prawie nic, czyli zmiksowane owoce z kefirem (wiśnie i pomarańcza).
lubię śniadania na gorąco, szczególnie jeśli jest to owsianka. zamiast nowego przepisu dziś zacytuję posta z fejsbukowej odsłony mojego bloga (sprzed tygodnia). treści obu stron nieco się różnią. takie śniadanko będzie jak znalazł gdy przyjdą deszcze i chłód, a zapowiadają.
oto cytat, 20 lipca:

Potrawy Półgodzinne: dziś jakoś z rana czułam się "niewyraźnie" i nie miałam pomysłu na śniadanie ... w takich sytuacjach owsianka... moja marchewkowa owsianka :
1 marchewkę nieco rozdrobnioną w blenderze wrzuciłam do wrzątku, dodałam kilka gałązek natki (z badylkami) i 3 łyżki kaszy z łamanego owsa. pogotowałam z 10.. może 15 minut, dodałam przyprawy ... i okazało się, że to jest to na co miałam ochotę :)
można do miseczki dodać odrobinę oliwy lub masła.


Monika ... : Wybacz proszę to pytanie dyletantki, ale jakie przyprawy najlepiej dodać do owsianki?

PP: Monika, po prostu sól i pieprz ... dziś dodałam jeszcze jakąś mieszankę papryk... nie wiem jaka jest nazwa bo wytarła się na torebce. bardzo lubię z cząbrem albo z czubricą, która cząber zawiera. zimą często owsiankę gotuję na dobrej suszonej włoszczyźnie z dodatkiem mrożonej natki. naprawdę można eksperymentować z ulubionymi przyprawami czy świeżymi ziołami.

skład na 1 dużą porcje:
  • 1 marchewka
  • kilka gałązek natki pietruszki lub innej zieleniny
  • 3 łyżki kaszy z łamanego owsa lub płatków owsianych górskich
  • ulubione przyprawy (moje to kurkuma, chili, sól kłodawska)
  • 1/2 łyżki oliwy lub masła
  • szklanka wody 
 pozostałe owsianki TU

7 komentarzy:

  1. Mój borze szumiący, czemu mnie tu jeszcze nie było? Pyszny, piękny i kuszący blog, zwłaszcza dla takiego zielonożercy jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truscaveczko... dzięki za miłe słowa... ja sama jestem tu od niedawna, w czwartek mina 4 tygodnie :)
      pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania :)

      Usuń
  2. pierwszy raz widzę cos takiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, koniecznie spróbuję. Ja owsiankę na śniadanie to jadam na "słodko", czyli z owocami. Tak jeszcze nie próbowałam. Brzmi smacznie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miszmasz, ja z kolei nie jadam owsianki na słodko bo nie lubię ... jak jest zimno to często na śniadanie jest rozgrzewająca "owsianka" z warzywkami (gotuję ją również na innych płatkach i kaszach, szczególnie jaglaną polecam. taka zupka może też z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie czy szybki obiad.

      Usuń
  4. Zrobiłam z kaszą jaglaną :-))
    PYCHA!!!!
    Wrzucę zdjęcie do siebie na bloga i link do Twojego przepisu! Zdecydowanie wart rozpromowania! :-))

    OdpowiedzUsuń