uwielbiam je mieć w lodówce do szybkich dań na upalne dni.
mozzarella ze swoim neutralnym smakiem jest świetnym dodatkiem do różnych dań. lubię ją zamarynować z ulubionymi dodatkami smakowymi... to "starter" do szybkich letnich (nie tylko) kompozycji.
kulki mozzarelli w różnych marynatach
marynata 1- peperoncino w dwóch kolorach,
- świeżo utłuczony kolorowy pieprz,
- czosnek (tu kiszony z ogórków),
- sól, dobra oliwa (na 1 paczkę kulek 3-4 łyżki).
- czosnek,
- czosnek niedźwiedzi świeży lub suszony,
- peperoncino,
- sok i starta skórka z cytryny,
- cząber,
- sol, dobra oliwa (na 1 paczkę kulek 3-4 łyżki).
warto eksperymentować z ulubionymi dodatkami. jeśli lubimy smaki kwaśne można dodać octu winnego, soku z cytryny lub innego soku z kwaśnych owoców.
sos z z marynaty jest pyszny do sałatek, surówek, na chleb. warto go zrobić więcej.
wkrótce sałatki i surówki z dodatkiem mozzarelli ... jako samodzielne dania obiadowe na upalne lato.
wspaniałości!
OdpowiedzUsuńdziękuję Małgosiu :)
Usuńświetny pomysł, lubię takie ziołowe podkręcenie potrawy :)
OdpowiedzUsuńneutralna w smaku mozzarella jest idealna do eksperymentów. poza tym w tej formie to "gotowiec" na śniadanie, dodatek do sałatek, do dania obiadowego czy na piknik, itp.
Usuń