czwartek, 5 lipca 2012

kulki mozzarelli marynowane w oliwie z dodatkami

uwielbiam je mieć w lodówce do szybkich dań na upalne dni.

mozzarella ze swoim neutralnym smakiem jest świetnym dodatkiem do różnych dań. lubię ją zamarynować z ulubionymi dodatkami smakowymi... to "starter" do szybkich letnich (nie tylko) kompozycji.

kulki mozzarelli w różnych marynatach

marynata 1
  • peperoncino w dwóch kolorach,
  • świeżo utłuczony kolorowy pieprz,
  • czosnek (tu kiszony z ogórków),
  • sól, dobra oliwa (na 1 paczkę kulek 3-4 łyżki).
marynata 2
  • czosnek,
  • czosnek niedźwiedzi świeży lub suszony,
  • peperoncino,
  • sok i starta skórka z cytryny,
  • cząber,
  • sol, dobra oliwa (na 1 paczkę kulek 3-4 łyżki).
składniki marynat dodać bezpośrednio do mozzarelli, delikatnie wymieszać potrząsając zamkniętym słoikiem i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. można przechowywać w lodówce kilka dni.

 warto eksperymentować z ulubionymi dodatkami. jeśli lubimy smaki kwaśne można dodać octu winnego, soku z cytryny lub innego soku z kwaśnych owoców.


 sos z z marynaty jest pyszny do sałatek, surówek, na chleb. warto go zrobić więcej.
 
wkrótce sałatki i surówki z dodatkiem mozzarelli ... jako samodzielne dania obiadowe na upalne lato.

4 komentarze:

  1. świetny pomysł, lubię takie ziołowe podkręcenie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. neutralna w smaku mozzarella jest idealna do eksperymentów. poza tym w tej formie to "gotowiec" na śniadanie, dodatek do sałatek, do dania obiadowego czy na piknik, itp.

      Usuń