piątek, 28 września 2012

Pasta z suszonego bobu

suszony bób zamienił się w pyszną jesienną pastę do chleba

niedługo powiem, że pasty to moja specjalność, mam ich na blogu już kilkanaście plus 2 pasztety pieczone. kolejne eksperymenty na pasty z nasion strączkowych w planach. pasty ze świeżego czy mrożonego bobu robiłam wielokrotnie i należą do moich ulubionych. zimą, na wieczorze arabskim jadłam pastę z suchego ziarna bobu, zrobioną przez moją koleżankę Lulę, która ma duże doświadczenie w potrawach arabskich ... bardzo mi smakowała. niedawno koło mnie otwarto sklep arabski i mogłam wreszcie zakupić woreczek suchego bobu! przepytałam Lulę i zrobiłam... przepis bardzo podobny do hummusu tyle, że cieciorka zastąpiona jest bobem :)



jesienny lunch ... pasta z bobu na domowym chlebie ze śliwkami i pomidorami z cebulką ... pycha!
składniki
  • 1 filiżanka suchych ziaren bobu (po ugotowaniu ok 3/4 litra)
  • 1 - 2 łyżki tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • wywar z gotowania w razie potrzeby
  • kumin mielony ew. kminek
  • sól, ostra papryczka
 
 filiżankę ziaren bobu płuczemy i zlewamy wodą na noc, co najmniej na 12 godzin. ziarna po namoczeniu powinny mieć pęknięta skórkę. odcedzamy i obieramy ze skórki. wrzucamy do garnka i zlewamy niewielką ilością wody. gotujemy do miękkości z kuminem lub kminkiem - ok. 15 minut. ugotowany bób przecedzamy zostawiając wywar. bób i pozostałe składniki wrzucamy do blendera i dokładnie mielimy na gładką masę. w razie potrzeby dodajemy nieco wywaru by uzyskać odpowiednią konsystencje. przechowujemy w lodówce do 5-7 dni. możemy na wierzch zalać oliwą.


idealnie smakuje podane z dobrym pełnoziarnistym chlebem. bardzo smaczne z jesiennymi owocami, śliwkami, gruszkami lub suszonymi owocami. jadłam również z kapustą kiszoną i ogórkami kiszonymi i pomidorami. jestem pewna ze będzie smaczne z suszonymi pomidorami czy oliwkami.


17 komentarzy:

  1. Musi być smaczna. Zapraszam do udziału w konkursie http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/09/konkurs-jesienne-smaki-ziemniaki.html

    OdpowiedzUsuń
  2. och, ale pyszne musza być takie kanapki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. matylda, to moja codzienność... nie jem masła więc w lodówce zawsze jest jakieś roślinne / strączkowe smarowidło. a śliwki, gruszki i kiszonki smakują na tym obłędnie.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dusia, warto kupić ... suszony lepszy niż mrożony :)

      Usuń
  4. Suszony bób - ooo ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo podobnie do świeżego ale ma inny kolor i jest taki cieplejszy w smaku
      pozdrawiam :)

      Usuń
  5. a ten sklep top internetowy? Bo nigdzie jeszcze nie widziałam suszonego bobu ,a by się przydał .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. margot, ja kupiła w nowo otwartym sklepie arabskim tuż przy stacji metro marymont / hala marymoncka. ale można też kupić internetowo na arabskie.pl

      Usuń
    2. A ja kupiłam bób suszony na rynku w małym miasteczku k. Łodzi:) i zaraz zrobię tą pyszną pastę Elu Ma! :) dzięki za inspirację :)

      Usuń
  6. Elu dziękuje za namiary , no ja z pomorza , mieszkam 100km od Gdańska i 100km od Torunia , czyli w środku, to ja bardziej w tym arabskie.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak ... w mniejszych miastach pewnie nie ma takich sklepów. chyba ze w sklepie ze zdrowa żywnością coś maja ... taki sklepy bardziej popularne. arabskie.pl ma świetne zaopatrzenie wiec warto tam zamówić paczkę różności.

      Usuń
  7. dokładnie , u mnie nawet sklepu z zdrowa żywnością nie ma , bo jak jakiś powstanie to krótki jego żywot niestety:(
    Trzeba się posiłkować zakupami online

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba radzić sobie inaczej... dobrze ze są sklepy internetowe :)
      miłej niedzieli, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Tyle razy widzialem suszony bob i nie wiedzialem co z nim zrobic. Dzieki! Juz sie gotuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tyle razy widzialem suszony bob w sklepach i zero pomyslu co z nim zrobic... Dzieki! Juz siedzi w garze i bulgocze. Jeden tylko problem, po okolo 20h w wodzie, skorka nie popekala.

    OdpowiedzUsuń