środa, 25 lipca 2012

buraczki na surowo i warzywa na parze

moja sąsiadka, która wróciła z wiejskich wakacji obdarowała mnie warzywami z przydomowego ogródka. 

buraczki

postanowiłam przygotować na surowo w marynacie. 
  • 2 obrane buraczki pokroiłam na cieniuśkie plasterki,
  • dodałam mały ząbek czosnku, oczywiście posiekany,
  • 1dymkę pokrojoną w półplasterki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • kilka wiśni pokrojonych na połówki
  • 1 łyżkę czerwonego octu winnego
  • 1 łyżkę oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • wszystko dobrze wymieszałam i wstawiłam do lodówki na pół godziny by zmiękło.


to podstawowe składniki, reszta zależy od waszej inwencji ... dodałabym jeszcze startą skórkę z 1/4 pomarańczy ... tak zrobię z drugą porcją, która czeka w lodówce. 

buraczki to tylko fragment bardzo lekkiego obiadu. były jeszcze warzywa z pary polane sosem jogurtowo bobowym z koperkiem.

cukinia, marchewka, fasolka szparagowa, ziemniaki, surowe buraczki z marynaty

2 komentarze:

  1. Przepyszne (choć robiłam buraczki bez wiśni, bo nie miałam)! :)
    Opiszę u siebie i zalinkuję do Ciebie :) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że zainspirowałaś się moim pomysłem... i cieszę sie, że smakowało. Koniecznie zalinkuj. pozdrawiam :)

      Usuń