poniedziałek, 30 lipca 2012

sałatka z bakłazanem w roli głównej

obiadowa sałatka z bakłażanem, fasolką szparagową, śliwkami i fetą

to kolejna propozycja lekkiego obiadu na upalny dzień z bakłażanem w roli głównej. są w niej warzywa, nabiał i owoce ... czego chcieć więcej ... można jeszcze dorzucić jakieś zboża by posiłek się zbilansował, albo podać w towarzystwie mięsa pieczonego lub ryby...oczywiście dla tych, którzy preferują wysokobiałkowe jedzenie ;)



składniki dla 2 osób
  • 1 mały bakłażan pokrojony w plasterki i usmażony z cząbrem na suchej patelni link
  • garść fasolki szparagowej ugotowanej na parze i przekrojonej na 3 częsci
  • 5 śliwek węgierek podzielonych na ćwiartki
  • ok. 10 dag fety greckiej lub sera typu bałkańskiego, pokrojone w grubą kostkę
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki lub innej zieleniny
  • 2 cm ostrej papryczki drobno posiekane
wszystko polewamy sosem zrobionym z 2 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, małego ząbka czosnku, soli i pieprzu do smaku. delikatnie mieszamy wszystkie składniki i wstawiamy na chwilę do lodówki by smaki połączyły się a danie było odpowiednio chłodne.

lubię w sałatkach owoce, delikatnie podbijają wytrawny smak pozostałych składników i nadają daniu letni charakter
W roli glownej - BAKŁAŻAN

2 komentarze:

  1. Jak tylko jest bakłażan, to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam się, że bakłażany oswajam od niedawna... coraz bardziej je lubię. pieczone lub smażone bez tłuszczu ...rewelacja. zawsze zniechęcało mnie to, że chłoną dużo tłuszczu, a ja tak nie lubię... odkrywam nowe sposoby na ich przygotowanie :)

      Usuń