poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Surówka sniadaniowa z zółtych pomidorów

żółte pomidory ... bardzo delikatne w smaku

sezon pomidorowy w pełni... kolejne dojrzewają na działkowych krzaczkach więc co dzień delektuję się pomidorową surówka w różnych odsłonach.


 składniki na 2 porcje
  • 2 średnie pomidory pokrojone w grubą kostkę
  • 2 ogórki małosolne pokrojone w słupki
  • 4 śliwki pokrojone w ósemki
  • 1/2 niedużej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 8 kulek mozzarelli - przekrojone na pół
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku

 wszystkie składniki wkładam do miski i delikatnie mieszam. surówka szybko puszcza sok wiec warto ją zjeść natychmiast.


Warzywa psiankowate 2012

9 komentarzy:

  1. taka sałatka ze świeżą bułeczką z masłem na sniadanko... po mistrzowsku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zjadłam z razowym żytnim chlebem ;)

      Usuń
  2. Nie boisz się eksperymentować, będę częstym gościem u Ciebie. Czekam z niecierpliwością na kolejne propozycje w mojej akcji, może tym razem weźmiesz na warsztat bakłażana? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i zapraszam do częstych odwiedziń :)
      sos z bakłażanem był wczoraj. rewelacyjny na gorąco i na zimno. przepis wkrótce.
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Przepysznie tu :-) Będę czesto zaglądac, bo to moje smaki są, choc jestem "umiarkowanie mięsożerna" ;-) Pozdrawiam serdecznie ze Śląska.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, zapraszam ... cieszę się że mogę inspirować "umiarkowanego mięsożercę" :)
      pozdrowienia :)

      Usuń
  4. Słupki to przez "u" nie "ó". Ale pomysł na żółte pomidory wart polecenia (za mało jemy tych innych, niż tradycyjne, odmian).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, zaraz poprawię błąd... dzięki
      pozdrawiam,
      ela

      Usuń