żółte pomidory ... bardzo delikatne w smaku
sezon pomidorowy w pełni... kolejne dojrzewają na działkowych krzaczkach więc co dzień delektuję się pomidorową surówka w różnych odsłonach.
składniki na 2 porcje
- 2 średnie pomidory pokrojone w grubą kostkę
- 2 ogórki małosolne pokrojone w słupki
- 4 śliwki pokrojone w ósemki
- 1/2 niedużej cebuli pokrojonej w piórka
- 1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
- 3 łyżki posiekanej natki
- 8 kulek mozzarelli - przekrojone na pół
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
wszystkie składniki wkładam do miski i delikatnie mieszam. surówka szybko puszcza sok wiec warto ją zjeść natychmiast.
taka sałatka ze świeżą bułeczką z masłem na sniadanko... po mistrzowsku :)
OdpowiedzUsuńja zjadłam z razowym żytnim chlebem ;)
Usuńsamo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńNie boisz się eksperymentować, będę częstym gościem u Ciebie. Czekam z niecierpliwością na kolejne propozycje w mojej akcji, może tym razem weźmiesz na warsztat bakłażana? :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa i zapraszam do częstych odwiedziń :)
Usuńsos z bakłażanem był wczoraj. rewelacyjny na gorąco i na zimno. przepis wkrótce.
pozdrawiam
Przepysznie tu :-) Będę czesto zaglądac, bo to moje smaki są, choc jestem "umiarkowanie mięsożerna" ;-) Pozdrawiam serdecznie ze Śląska.Ewa
OdpowiedzUsuńEwa, zapraszam ... cieszę się że mogę inspirować "umiarkowanego mięsożercę" :)
Usuńpozdrowienia :)
Słupki to przez "u" nie "ó". Ale pomysł na żółte pomidory wart polecenia (za mało jemy tych innych, niż tradycyjne, odmian).
OdpowiedzUsuńAnonimowy, zaraz poprawię błąd... dzięki
Usuńpozdrawiam,
ela