ekspresowy obiad z dokładką
w lodówce czekały ugotowane kasza jaglana i bób. na patelnie wrzuciłam piórka cebuli, nieco ostrej papryczki, paski pomarańczowej papryki i podsmażyłam na łyżce oliwy . gdy zmiękły dodałam bób, sól i mielony kminek, potem porwane listki szpinaku, szczyptę gałki muszkatołowej i soku z cytryny. na koniec parę łyżek kaszy. jeszcze chwilka na patelni i obiad gotowy. było z dokładką ... szybko i pysznie :)
była też dokładka
skład na 2 porcje z dokładką
- 1/2 kg bobu ugotowanego
- 2 filiżanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 cebuli
- 2 cm ostrej papryczki
- 1/2 strąka pomarańczowej papryki
- garść szpinaku
- sól, kminek do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Takie ekspresowe obiady są najlepsze;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzdecydowanie tak ... rozwijają naszą kreatywność kulinarną i dzięki nim odkrywamy nowe kompozycje smakowe