poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Surowy kalafior z sosem sezamowo mietowym

wczoraj był WORLD RAW FOOD DAY czyli Światowy Dzień Surowego Jedzenia. z tej okazji

sałatka z surowego kalafiora z sosem sezamowo miętowym w trzech wersjach


składniki na dwie porcje:
  • 1/2 średniego ładnego zwartego kalafiora
  • 1/2 kostki tofu lub 1 pojemniczek gęstego jogurtu
  • duża garść listków mięty
  • 2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1 łyżka dobrego chrzanu
  • 1-2 cm ostrej papryczki
  • szczypta soli, sok z cytryny do smaku 
  • wersja druga: kilka słodkich śliwek
  • wersja trzecia: gruszka i pół czerwonej cebuli
kalafior dokładnie opłukać i podzielić na malutkie różyczki (same kwiaty bez łodyżek). miętę umyć i dokładnie posiekać. czerwoną papryczkę pokroić bardzo drobniutko. do tofu zblendowanego z odrobiną wody (lub jogurtu) dodajemy 3/4 mięty, pastę sezamową, chrzan, część papryczki i pozostałe przyprawy, mieszamy. sos wykładamy na rozdrobniony kalafior i dokładnie łączymy wszystko. na wierzch posypujemy resztką mięty i papryczką. 

 przyznam się, że przed jedzeniem wszystko dokładnie wymieszałam w miseczce by sos oblekł zakamarki kalafiora. może to nie wygląda ... ale za to jak smakuje :)


 do drugiej porcji dodałam pokrojone w ósemki słodkie duże śliwki... ojeju ... to dopiero był smak! 



trzecia wersja: do bazy dodałam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i kawałki gruszek ... jakież to dobre :) zakochałam się w tej sałatce



14 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam surowego kalafiora, ale może czas wypróbować ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od zawsze podjadam te chrupiące słodkawe różyczki. można też go zetrzeć na tarce i potraktować trochę jak kapustę :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ja surowego kalafiora jadam od malego! :D mama mnie tak nauczyla :D jest pyszny, smakuje mi nawet bardziej niz gotowany ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ja za gotowanym specjalnie nie przepadam. za to surowego bardzo lubię. oswoiłam go wiele lat temu jak odstawiłam mięso i szukałam nowych smaków :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  3. a ja lubię surowy kalafior , gotowany tez ,a najbardziej pieczony
    Ale sos fajny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczony? dobry pomysł. nigdy tak nie robiłam :)
      pozdrawiam :)

      Usuń
  4. surowy kalafior jest pyszny, u mnie na grillowym stole sałatka z kalafiora i czosnku zawsze cieszy się powodzeniem. Ta sałatka wygląda równie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe łączenie smaków w tej Twojej sałatce i super apetyczne fotki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. zaczyna sie sezon na nowe warzywa i szukajac inspiracji trafiłem do Ciebie. te pomysły są F A N T A S T Y C Z N E!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie skończyłem jesc :) Potrawa była prosta w przyrządzeniu, połączenie smaków niebanalne, efekt końcowy intrygujący. Mam teraz dużą potrzebe poczestowania kilku bliskich osób i wiem że pochwalą.
    Z tego co zauważyłem przeglądajc Twój blog to ta potrawa jest bardzo reprezentatywna dla Twojego podejścia do przyrządzania jedzenia bo ogólnie łączysz w swoich przepisach nowoczesnosc z funkcjonalnoscia. Bede tu stałym gościem bo dla mnie taka filozofia jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiłą recenzję.
      pozdrawiam :)

      Usuń