morele nadziewane orzechami włoskimi ... zagryzka w klimacie arabskim
to cudo przygotowałam na kulinarne spotkanie w klimacie arabskim organizowane przez jedną z popularniejszych grup kulinarnych na fejsbuku. wszystkim bardzo smakowało. w powietrzu czuć jesień i będziemy coraz chętniej sięgać po suszone owoce. ten zestaw gorąco polecam, jest rewelacyjny w smaku. cudny na wieczorne spotkania w gronie przyjaciół.
potrzebujemy:
- morele eko (brązowe nie siarkowane)
- orzechy włoskie
- wykałaczki
orzechy w skorupkach rozłupujemy i dzielimy na połówki, parzymy wrzątkiem by zmiękły. morele nadziewamy orzechami, kroimy na pół i wbijamy w nie wykałaczki. zakąska / zagryzka jest rewelacyjna, jestem pewna, że ją pokochacie od pierwszego razu.
Organizator: vimari
Ja byłam kiedyś na dniu kultury arabskiej, ale tego nie podawali :)
OdpowiedzUsuńtak jak i wielu innych arabskich dań nie podawali;). to jest "zagryzka" w KLIMACIE arabskim ... może bardziej tureckim... ale podobne klimaty :)
UsuńFajny pomysł. Kolczasta ta zagryzka;)
OdpowiedzUsuńSuper. Od razu widać że eko morele :) kiedyś czytałam że suszone naturalnie są brązowe a te wszystkim nam znane - pomarańczowe to suszone w suszarniach.
OdpowiedzUsuńJoasia... te pomarańczowe są siarkowane... i tu jest całe ich zło ... tak samo jak w większości rodzynek
Usuńpozdrawiam :)