piątek, 17 sierpnia 2012

Zagryzki w klimacie arabskim

morele nadziewane orzechami włoskimi ... zagryzka w klimacie arabskim

to cudo przygotowałam na kulinarne spotkanie w klimacie arabskim organizowane przez jedną z popularniejszych grup kulinarnych na fejsbuku. wszystkim bardzo smakowało. w powietrzu czuć jesień i będziemy coraz chętniej sięgać po suszone owoce. ten zestaw gorąco polecam, jest rewelacyjny w smaku. cudny na wieczorne spotkania w gronie przyjaciół.



potrzebujemy:
  • morele eko (brązowe nie siarkowane)
  • orzechy włoskie
  • wykałaczki
orzechy w skorupkach rozłupujemy i  dzielimy na połówki, parzymy wrzątkiem by zmiękły. morele nadziewamy orzechami, kroimy na pół i wbijamy w nie wykałaczki. zakąska / zagryzka jest rewelacyjna, jestem pewna, że ją pokochacie od pierwszego razu.


Arabska NocOrganizator: vimari

5 komentarzy:

  1. Ja byłam kiedyś na dniu kultury arabskiej, ale tego nie podawali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak i wielu innych arabskich dań nie podawali;). to jest "zagryzka" w KLIMACIE arabskim ... może bardziej tureckim... ale podobne klimaty :)

      Usuń
  2. Fajny pomysł. Kolczasta ta zagryzka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Od razu widać że eko morele :) kiedyś czytałam że suszone naturalnie są brązowe a te wszystkim nam znane - pomarańczowe to suszone w suszarniach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasia... te pomarańczowe są siarkowane... i tu jest całe ich zło ... tak samo jak w większości rodzynek
      pozdrawiam :)

      Usuń