piątek, 17 sierpnia 2012

Kapusta kiszona i pomidory

surówka z kapusty kiszonej z pomidorami i śliwkami   

sezon kapusty kiszonej czas zacząć. uwielbiam! dziś na bazarze młoda, jeszcze zielonkawa kapusta mnie napadła. z dodatkiem pomidora i sezonowych owoców! ach jakie to dobre :)

skład dla 2 osób
  • 15-20 dkg kapusty kiszonej surówkowej 
  • 1 spory pomidor bez skórki
  • 4 słodkie śliwki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • pieprz ziołowy do smaku (ewentualnie sól)
cebulę kroimy w cieniutkie piórka i posypujemy solą by nieco zmiękła. pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w bardzo grubą kostkę lub cząstki. kapustę też nieco rozdrabniamy krojąc. śliwki kroimy w paseczki. wszystko delikatnie mieszamy doprawiając oliwą i pieprzem ziołowym, i posypując natką. zjadamy od razu bo łatwo puszcza sok... chyba że ktoś lubi soczystą surówkę :)


Młoda kapustaWarzywa psiankowate 2012

5 komentarzy:

  1. Nietypowe, odważne połączenie, podobają mi się Twoje eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mopswkuchni, dziękuję :)
      nietypowe? ja taką surówkę robię od zawsze ... bez kapusty kiszonej nie potrafię żyć! bardzo wiele rzeczy z nią łączę :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda...co prawda to z kapusty kiszonej, ale dołaczę do akcji..pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena, dziękuję... to kapusta może już nie młoda ale sałatkowa, kilku dniowa :)
      pozdrawiam :)

      Usuń