piątek, 31 sierpnia 2012

Pikantna pasta z surowych pomidorów

pikantna pasta/pesto/sos z surowych pomidorów

jesień się zbliża nieubłaganie i powraca apetyt na rozgrzewające dania i moje ulubione makarony z pomidorowymi sosami. to co dziś przedstawię to lekki surowy sos/pasta czy może pesto ze świeżych pomidorów. przepyszny dodatek do makaronu, sera lub pieczywa. dlaczego surowe pomidory? bo wciąż nie mogę się nasycić ich smakiem, soczystością i aromatem. nie ma to jak wyhodowany na działce pomidor z ziarenek wyjętych z zeszłorocznych plonów.



składniki na 2 porcje:
  • 1 bardzo duży mięsisty pomidor lub 2 mniejsze
  • 4-5 łyżek uprażonych pestek słonecznika
  • po 10 listków bazylii i mięty
  • ząbek czosnku
  • ok. 1-2 cm ostrej czerwonej papryczki
  • sól do smaku
  • 1 daktyl lub kilka rodzynków
  • 2 łyżki oliwy 
  • makaron bucatini lub spaghetti
do blendera wrzucamy pestki słonecznika, listki bazylii i mięty, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną papryczkę, daktyla (użyłam go zamiast cukru), sól i oliwę. wszystko chwilę mielimy i dokładamy rozdrobnione obrane pomidory pozbawione pestek i soku. miksujemy aż masa będzie gładka. makaron gotujemy na półtwardo (2 minuty krócej niż podano na opakowaniu). do gorącego odcedzonego makaronu dodajemy sos i dokładnie mieszamy, wykładamy na talerz i ... zajadamy tę pyszność ;) sos nie jest intensywnie czerwony bo pestki słonecznika zadziałały jak śmietanka i zabieliły sos do pomarańczowego koloru. resztkę sosu wykorzystałam jako pastę na pieczywo.


 na czarnym pumperniklu z listkami mięty i bazylii smakowało to wyśmienicie.

Warzywa psiankowate 2012

15 komentarzy:

  1. Ja bym musiała zrobić łagodniejszą wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynka, wystarczy pominąć ostrą papryczkę lub dodać jej mniej, albo zastąpić inną aromatyczną przyprawą.

      Usuń
  2. biorąc pod uwagę fakt, że pokochałam niedawno suszone pomidory pokochałabym i taką pastę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj i dziś na obiad pesto ze spagetti :) Posypaliśmy jeszcze serkiem i natką. PYSZNIE dziękuję za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że moje skromne dania inspirują.
      dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. szybkie i proste w wykonaniu... a ile radości ze smaku..
      dzięki Zufik :)

      Usuń
  5. Tylko nie jesień!;D Ale danie -pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyna, już jesień czuć w powietrzu. wczoraj byłam w Kampinosie, babie lato...to piękna pora.
      dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ooo jakże to proste i pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki za podlinkowanie bloga. Również robię takie pasty! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń